Daruieste Lumina

Duminica dupa amiaza am luat taxi si am pornit spre caminul pentru varstnici ” Casa Theodora”, care se intampla ca exact anul acesta sa implineasca 25 de ani de activitate.

Probabil ca va intrebati cum si de ce am pornit intr-acolo. Va povestesc:) Am auzit de campanie anii trecuti, iar cand mi s-a propus sa iau parte la aceasta editie, am fost foarte incantata. Este vorba de campania din fiecare an a celor de la E.ON, “Daruieste Lumina”, o campanie de social good prin intermediul careia E.ON Romania a redirectionat in ultimii 6 ani sute de mii de kWh catre institutii publice sau ONG-uri din toata tara.

In urma unui schimb de emailuri am aflat ca institutia pe care urma sa o vizitez este “Casa Theodora”.

M-a intampinat domnul dr Szentagotai T.Lorant, chiar presedintele institutiei. M-a luat de mana, s-a uitat in ochii mei si mi-a spus: ” Sunt aici de 25 de ani, fara niciun concediu luat. Cu ce te pot ajuta?”

Stiti incantarea din ochii unui om atunci cand iti prezinta ceva ce a facut chiar el? Asa a fost domnul doctor pe tot parcursul vizitei mele. Mi-a spus in primul rand ca e un azil deschis pentru cei lipsiti de dreptul lor de a trai, nascandu-se ca o speranta a celui ce este singur, bolnav si trist, la capat de viata. In momentul de fata peste 100 de persoane varstnice isi duc traiul zi de zi acolo, cu 3 mese calde pe zi, ingrijire medicala, ateliere cu tot felul de activitati, sali de socializare. Am vazut picturi pe toti peretii, create de varstnici, si lucru manual, realizat cu atentie asemeni unor copii la ore. Mi-a spus la un moment dat ca cineva i-a sugerat la un moment dat sa se rezume la a le oferi oamenilor doar un acoperis si mancare, pentru ca e mult de munca, lipsa personal etc. Iar raspunsul domnului doctor a fost:” Eu nu vreau sa ingrijesc aici niste oameni leguma, vreau sa le ofer atat cat pot pentru a avea un sfarsit linistit si frumos!”. Mi-a spus cu amaraciune ce eforturi imense trebuie facute pentru mesele din fiecare zi, medicamentatie, personal.

La intrebarea mea, ce si-ar dori sa faca cu banii economisiti, cand factura la energie electrica o sa fie mult mai mica in urma acestei campanii, mi-a raspuns:” Nimic iesit din comun, doar sa le pot oferi acestor oameni in continuare o masa calda in fiecare seara si ingrijire medicala asa cum fiecare om merita!”

Haideti sa va povestesc la ce se refera de fapt aceasta campanie. Anul acesta mecanismul acesteia presupune ca utilizatorii de Facebook sa share-uiasca felicitarile create special pentru fiecare institutie implicata in parte sau sa isi instaleze rama personalizata de Facebook, iar utilizatorii de Instagram sa foloseasca un filtru special creat ( in toate cazurile se foloseste hashtag-ul #daruiestelumina ). Astfel fiecare utilizator poate contribui cu 50kWh, oferiti de E.ON, fara ca pe el sa il coste ceva.

O simpla vizita la un astfel de centru te zdruncina bine de tot, din temelii si pleci, fara sa iti dai seama, cu cate o lacrima in coltul ochiului. Am plecat cu promisiunea ca voi reveni, cu orice ajutor pe care o sa pot vreodata sa il ofer. Pana atunci ma alatur cu tot sufletul campaniei “Daruieste Lumina” si va astept si pe voi, cat mai multi, sa o faceti.

” Cel care ne-a condus pana acum ramane acelasi.”

Love, A

You May Also Like

1 comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>